WIŚNIA - POLSKI SUPERFOOD
Cudze chwalicie, swego nie znacie - czyli kilka słów o fenomenalnych właściwościach zdrowotnych wiśni.
Nie każdy wie, że nasze polskie wiśnie uznawane są za Superfood - czyli żywność niezmiernie bogatą w składniki odżywcze, tak ważne dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia.
Wiśnie, jako źródło najskuteczniejszych antyoksydantów, unieszkodliwiają wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój wielu chorób. Ponadto wspomagają pracę serca, regenerują mięśnie, wykazują działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, opóźniają procesy starzenia, pobudzają apetyt u niejadków i w sposób naturalny ułatwiają zasypianie.
Wiśnie to skarbnica witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Obfitują w wapń, potas i magnez, które wspomagają pracę serca oraz działają przeciwzapalnie. Wapń dodatkowo wzmacnia kości, mięśnie i nerwy.
Wiśnie zawierają pokaźną ilość przeciwutleniaczy, bo aż 400 mg/100 g. Są to substancje, które chronią organizm m.in. przez nowotworami i procesem starzenia, gdyż neutralizują wolne rodniki.
Wiśnie w profilaktyce nowotworowej
Owoce zostały umieszczone na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), czyli liście produktów, które w wysokim stopniu chronią organizm przed niszczącym wpływem reaktywnych form tlenu. 100 g wiśni (waga bez pestek) ma aż 3500 punktów ORAC. Według dra Ronalda Priori z The US Departament of Agriculture Research Service "zwiększając spożycie owoców i warzyw, szczególnie tych o wysokiej wartości ORAC, można znacząco podnieść poziom antyoksydantów w krwiobiegu nawet o 15-20 proc".
Dla zdrowego serca
Regularne spożywanie wiśni wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Antocyjany działają ochronnie na serce, zwiększają elastyczność naczyń włosowatych, usprawniają przepływ krwi oraz wpływają korzystnie na produkcję czerwonych krwinek. Zawarta w wiśniach witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, potas usuwa nadmiar soli, a błonnik obniża nadmiar „złego cholesterolu” zmniejszając ryzyko chorób serca.
Walka z infekcjami
Flawonoidy znajdujące się w wiśniach wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, doskonale wspierają układ odpornościowy i zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Owoce wiśni ponadto świetnie radzą sobie z chorobami górnych dróg oddechowych, ułatwiają odkrztuszanie i rozrzedzają śluz.
Wiśnie dla biegaczy [i]
Wiśnie przynoszą ulgę w bólach mięśni. Pijąc sok wiśniowy przed i po treningu dostarczamy organizmowi dużą dawkę przyswajalnej energii oraz zapobiegamy przeciążeniu mięśni. Spożywanie soku wiśniowego zmniejsza także zjawisko stresu oksydacyjnego (duża ilość niepożądanych wolnych rodników) i potencjalnie szkodliwych reakcji, które mogą być spowodowane przez długotrwały wysiłek fizyczny.
Działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne
Badania wykazały, że przeciwutleniacze znajdujące się w wiśniach posiadają silniejsze działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne niż aspiryna czy ibuprofen. Owoce wiśni pomagają w złagodzeniu dolegliwości związanych z zapaleniem stawów i kości, dną moczanową czy chronicznymi bólami głowy, bez skutków ubocznych i działań niepożądanych towarzyszących zwykle silnym środkom przeciwbólowym i niesterydowym lekom przeciwzapalnym.
Na spokojny sen
Wiśnie zawierają melatoninę, która pełni rolę naturalnego przeciwutleniacza, a dodatkowo reguluje rytm snu i czuwania. Regularne spożywanie wiśni może pomóc uregulować naturalny cykl aktywności organizmu oraz podnieść wydajność snu wpływając przy tym korzystnie na nasze funkcje poznawcze, poprawiając pamięć i koncentrację.
Przyjaciel odchudzania
Wiśnie mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne - 100 gramów wiśni zawiera tylko 47 kcal. Zawierają również pektyny, czyli rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który po wymieszaniu z wodą zwiększa swoją objętość i sprawia, że długi czas po jedzeniu nie odczuwamy głodu. Dzięki wysokiej zawartości wody, wiśnie korzystnie wpływają na metabolizm oraz wykazują silne działanie detoksykujące, oczyszczając organizm z toksyn.
Dbają o układ moczowy
Wiśnie, jako bogate źródło sodu i potasu sprawdzają się przy leczeniu schorzeń układu moczowego: zapalenia pęcherza czy kamicy nerkowej.
Wiśnie - owoce młodości
Wiśnie, działając od wewnątrz, przyczyniają się do zachowania promiennej cery oraz zdrowych włosów i paznokci. Doskonale nawilżają, wygładzają i ujędrniają skórę, a zawarta w nich witamina C poprawia koloryt i pomaga w zwalczaniu przebarwień. Liczne w antyoksydanty, owoce wiśni działają liftingująco i zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wiśniowa dieta wzmacnia również włosy i paznokcie chroniąc je przy tym przed uszkodzeniami.
Źródło:
Barbara Fołda, technolog żywienia, wykładowca ZSG w Poznaniu
[i] School of Psychology and Sport Sciences,
Northumbria University,
Nicholas Institute of Sports Medicine and Athletic Trauma,
Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports